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Dear Ms. Cook:
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Thisisinre Sp GIISE 10 yOu.'. letter requ "E’Sﬁl‘z clarification « 'F"u...iu'_\,f limiis for Ld‘"""g"‘ Qn cargo-

only aircraft of hazardous materials. which are acceptable for carnage n passenger-carrying
aircraft. Iapologize for the delay in respondlng

Your questions are paraphrased and answered as follows: -

Question 1. Packages of hazardous materials acceptable on passenger-carrying aircraft
which are stowed aboard a cargo-only aircraft in an inaccessible cargo compartment or in
an inaccessible manner within an accessible cargo compartment are limited to 25
kilograms (kg) net weight of hazardous material (and in addition thereto 75 kg net weight
of Division 2.2), What is the limitation if the hazardous materials are placed in one or

~ more freight containers aboard the cargo-only alrcraft" L

If the cargo compartment is acce551ble,_ 49 CFR 175.75(a)(2)(u) permits 25 kg of hazardous
materials (reference to the Division 2.2 limit will be ignored for the sake of simplicity) in each
freight container, regardless of the number of containers in the compartment. If the cargo
compartment is inaccessible, the 25 kg limit applies to the cargo compartment.

Question 2. Is a Class 3, Packing Group III, material -- which is within quantity limits and

is acceptable for carriage aboard passenger-carrying aircraft -- subject to the 25 kg limit
when transported aboard cargo-only aircraft in an inaccessible cargo compartment or in
an inaccessible manner within an accessible cargo compartment? Is the same shipment
subject to the 25 kg limit if it is offered as acceptable only on cargo aircraft and labeled
CARGO AIRCRAFT ONLY? '

Section 175.85(c)(1) provides a quantii:y limit exception from .both 49 CFR 175.75(a}2) and

~175.85(b) for Class 3, Packing Group Il materials. Therefore, the shipment is not subject to the

25 kg hmlt regardless of whether it is offered as acceptable for passenger-carrying aircraft or
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Your inquiry highlights two points with regard to the provisions of 49 CFR 175.85. First,
although the intent of 49 CFR 175.85(c)(1) is to provide exceptions from both the 49 CFR
175.75(2)(2) quantity limits and the 175.85(b) requirement for accessible stowage, the
introductory regulatory text of 49 CFR 175.85(c)(1) fails to spg'ciﬁcally reference 49 CFR
175.75. We intend to correct this discrepancy in a future rulemaking. Second, for a material not
eligible for the 49 CFR 175.85(c)(1) exceptions, such as a Class 8 material, a shipment which is
acceptable for carriage aboard passenger-carrying aircraft is subject to the 25 kg limit when
transported aboard cargo-only aircraft in an inaccessible cargo compartment or in an inaccessible
manner within an accessible cargo compartment. If the same shipment is offered as acceptable
only on cargo aircraft and labeled CARGO AIRCRAFT ONLY, it may only be carried
accessibly as required by 49 CFR 175.85(b).

I trust this satisfies your inquiry. Ifthis office can be of further assistance, please contact us.
Sinceiely,

T aged

~ Edward T. Mazzullo
Director, Office of Hazardous ™
Materials Standards
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. Mr. Delmer F. Billings - - -
"Chief, Regulations Development
: Offlce of Hazardous Materials Standards

Dear Mr. Billings, -

Thank you for your response to my inquiries regarding 175.75(a)(2).
I believe I did not ask the gquestions correctly, therefore I did
not receive the answers tc help me understand the reguldtion. I
have included your response for reference.

I understand that if ‘a package is packed according to passenger
aircraft packing instructions and is loaded on a cargo aircraft in
an inaccessible position,it will be limited to 25kg net for Hazmat
and 75kg net for non-flammable gases. 175.75 (a)(2)(iii) goes on to
say unless in a frelght container.

Questlon 1 How much then is allowed‘ if it is in a freight
container? (assume the package is w1th1n the limits spec1f1ed in
Table 172.101) : '

Question 2 175.75 states specifically it is for items which are
allowed on a passenger carrying -aircraft, If 1 have a package -
prepared according to a cargo aircraft only packing instruction and
is within the limits under Table 172.101, what is the limit in an
inaccessible hold or p051t10n which makes it inaccessible to the
-crew during flight ? o~

Example: A shipper has a Class 3 item, in Packing Group III,
without a subrisk. It is perfectly prepared for a passenger
aircraft. It is being transported on a cargo aircraft in an.
inaccessible position. It will be llmlted to the 25/75 limitations. .

- _ I have the same substance, this time it has been packed within the = -
limits for cargo aircraft only and has been tendered to an all
cargo carrier.

Will the package prepared under the cargo only limitations be
limited to the 25/75 aircraft limitations? { b
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Is my interpretation correct in that the passenger quantity will
have to follow the 25/75 aircraft limitation while the cargo only
- shipment will not have a compartment limitation and will not have
to be accessible to the crew? Seems very contradictory. A package
with perhaps a smaller amount than the cargc only shipment will be
limited while the perhaps larger gquantity for cargo only will not
have to follow the compartment limitation.

I await your reply.

Sincerely,

lrsdy 5 Cock

Candy L. Cook
DGI Training Center




