Q

us Deporrme_m 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration

JUN 27 17

Ms. Candy L. Cook

DGI Training Center
P.O. Box 1283

Amelia Island, FL 32035

Dear Ms. Cook:

This is in response to your letter concerning the amount of hazardous materials that may
be carried on either a passenger or cargo aircraft. | apologize for the delay in
responding and regret any inconvenience it may have caused.

Your questions have been paraphrased and answered as follows:
Q. Explain the quantity limitations in 49 CFR 175.75(a)(2).

A.  The quantities in this section are expressed in net weight. The section states that
not more than 55 pounds of hazardous materials, and in addition thereto 165
pounds net weight of Class 2.2 (non-flammable gas) may be carried in any
inaccessible location or in a freight container on a passenger-carrying aircraft.
For cargo-only aircraft, not more than these quantities of hazardous materials may
be loaded in a manner which makes them inaccessible unless the hazardous
materials are in a freight container. :

Q. lIsthere a quantity limitation if the hazardous materials are loaded inaccessible on
a pallet vs. a freight container?

A.  An aircraft pallet does not meet the definition of freight container, § 171.8.
Packages of hazardous materials loaded on an accessible pallet in an accessible
cargo compartment on a cargo aircraft only, are not subject to the 55-pound (165
pounds for non-flammable compressed gases) net weight limitation.

Q. s it correct that items allowed on a passenger aircraft, but are being transported
on an all cargo aircraft must follow the 25/75 rule in an inaccessible cargo hold,
while some items packed for cargo aircraft only will not follow the limitation?

A Even if a package that is prepared for carriage on a passenger aircraft is being

transported on a cargo-only aircraft, the quantity limits per package imposed by
Column 9A of the Hazardous Materials Table, § 172.101 apply.
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Q. Are Foreign Flag carriers subject to the 25/75 rule?

A.  Yes. Part 175 -- Carriage by Aircraft applies to the acceptance for transportation,
loading and transportation of hazardous materials in any aircraft in the United

States, § 175.5(a). This would include all foreign aircraft entering or departing
U.S. airspace.

If we can be of further assistance, please feel free to contact us.
Sincerely,

Db Hl

Delmer F. Billings
Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Mr. Billings, q/ |

At your convenience, | would like to request a written interpretation on the following,
please. | have spoken to many agents at the FAA and have received various answers.
My question deals with the amount of Hazmat which may be carried on either a
passenger or cargo aircraft. " 175.75 - Quantity limitations aboard aircraft'. It seems
pretty clear for passenger aircraft; 25 kg net weight of Hazardous Materials and in .,
addition 75kg of non-flammable gas in each inaccessible cargo compartmenLand in’ b EON 1y
addition 25/75 in each freight container if it is accessible. ltem 175.75(2) (iii) DAY
seems to be solely for cargo aircraft; If they are loaded on a cargo aircraft in an

accessible position, but built up on the pallet so as to be inaccessible it will be limited

to 25/75. It goes on to state " unless in a freight container”. So, how much is allowed

in that freight container?-Does it mean that on a cargo aircraft, if the items are packed
according to a passenger packing instruction, there is no limitation if they are
containerized:but'there is a limitation if they are loaded inaccessible on a pallet ?

For packages that are packed for cargo aircraft only, we refer to 175:85 (b);These
packages must be loaded so they may be seen, handled and where size and weight
permit, separated from other cargo during flight. It goes on to list items which may be
inaccessible during flight and are not subject to the 25/75 weight restriction.

Is it correct to assume that items that are allowed on a passenger aircraft, but are

- being transported on an all cargo aircraft must follow the 25/75 rule in an inaccessible
cargo hold, while some items that are packed for cargo aircraft only will not follow the
limitation?*

For instance a shipper wishes to transport 60L of a Flammable liquid in Packing
Group Il If they pack it for a passenger aircraft and move it on an all cargo carrier it
would have to be loaded accessibly to avoid the 25kg limitation. If the shipper packed
according to a cargo aircraft packing instruction number, it could then be loaded
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inaccessible with no weight restrictions. And what about 175.75 (2) (iii), if he'put itin
a container? No weight restriction?” :

Are Foreign Flag carriers enterihg or departing the US subject to the 25/75 Rule? |
have included the pages from my workbook which deal with loading aircraft. Perhaps
you can confirm or tell me where I'm going wrong.

I'm probably going way too deep here and further confusing myself. | am an
instructor and when these questions come up in class | need to know what I'm talking
about. \

Mr. Billings, | thank you in advance for your time and attention to this matter.

Most sincerely,

7/0(L

Candy L. Cook

DGl Training Center Z))?

P.O.Box 1283
Amelia Island, FL 32035

Fax 904-321-1801



