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Dear Mr. Elkind

This is in response to your letter of Febrvary 1, 1990, ccncerning the 5C
1bs. quantity limitation abroad aircraft in 49 CFR 175.75 and Variation US
12 in the ICAO Technical Inctructions, referencing the quantity limitation
as 25 kg. You question whether an air carrier may load the full 25 kg in 2n
iraccescible cargo compartment wince it ercesds 50 1bs. by spproxzimately 5
1bs,

Saection 173,26 zuthcrizes that metric units may be substituted on an
squivalent basis and up tc and including one liter per quart znd 500 grame
per pound, Therefore, carriesre engzged in both domcst:c and international

snepeorting hazardous materiels gprepored

operaztions that ars gcc¢pti g and t
in accordance with the ICAC Techn
‘naccescible cerge compartment.
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r2l Iansctructione mey load 25 kg in

trust thic answers your question. Uet uc hnow if e cen be of further
<~

Sincerely,
ﬂwéfe - et
Sdward T, Vazsulle
Chizf, Standeards Division
Qffice cof NNazardovs leteriale
Trensportaticn
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Air Transport Association ata OF AMERICA

1709 New York Avenue, NW
Washington, DC 20006-5206
Phone (202) 626-4000

February 1, 1990

Ms. Ann Boylan

Standards Division

Office of Hazardous Materials Transportation
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW

Washington, D.C. 20590

Dear Ms. Boylan:

We spoke yesterday about the discrepancy between the aircraft loading limits
expressed in English measure in 49 CFR 175.75 and their adaptation to metric units in
Variation US 19 in the ICAO Technical Instructions. As you will recall from our
conversation, an ATA member air carrier needed to resolve an interpretative question
affecting the total net weight of hazardous materials that may be loaded into an inaccessible
cargo compartment aboard an aircraft.

The problem that this member had encountered arose from the fact that, while 49
CFR 175.75(a)(2) states that no more than 50 1bs of hazardous materials may be loaded in
any inaccessible cargo compartment, the parallel Variation in ICAO, US 19, applies the
limit of 25 kg. While we are surprised that the approximation of 1 kg as 2 Ibs could ever
give rise to such a dispute, the crux of this interpretive question is over the fact that 25 kg
actually represents a greater weight than 50 Ibs. We wish to formally establish that, as you
indicated mformally by telephone, where questions arise in the use of the Technical
Instructions, air carriers may load the full 25 kg into an inaccessible cargo compartment,
as authorized by Variation US 19. You indicated that this is true for the purposes of the
particular questxon, which mvolved international operatlons Would it also be true within
the U.S. if a carrier engaged in domestic transportation accepts and transports only those
hazardous materials that have been prepared in accordance with ICAO?

Recogmzmg that oral interpretations are worth the paper they are printed on, I look 5t
forward to your written confirmation of your oral interpretation. If you wish to discuss this M_
question further, please feel free to contact me at (202) 626-4131.

Sincerely,

(1Y Sl [ s/

, Samuel S. Elkind
&/ Y/ Secretary
)N - ATA Dangerous Goods Board



